7 Kasım 2011 Pazartesi

Sigara zammı Barzani ve PKK’ya yaradı


Aydınlık, 18 Ekim 2011
 

Sigaraya yapılan yüzde 28-44 zamdan sonra  sigara piyasasındaki kaçak sigara payının yüzde 20’yi aşacağı bildirildi.
 
Kaçakçıların sigaradan kendilerinin en az 3-4 katı fazla para kazandıklarını ileri süren bir sigara üreticisi firmanın üst düzey yetkilisi,
“Düşünün  benim sattığım sigaranın yüzde 84,25’i devlete vergi olarak kesiliyor. Adam ürettiği sahte ve kalitesiz sigarayı benim yarı fiyatıma satıyor, benden 3-4 kat fazla para kazanıyor. Vergisi yok, sorumluluğu yok. Bu koşullarda kaçak sigara ile rekabet etme şansımız giderek azalıyor. Nitekim tüm araştırmalarımız sigara pazarında kaçak sigaranın payının hızla arttığını gösteriyor. Bugün yüzde 15’ler civarında olan kaçak sigaranın piyasa payı bu zamlardan sonra hızla yüzde 20’yi aşar. Hatta çok daha yukarılara tırmanabilir” dedi.
 
Kaçak sigaranın pazar payı hızla artıyor
 
Vergi oranlarının arttırılmasından sonra 9 liraya satılan sigaranın 7,56 lirasının devlete vergi olarak verildiğini belirtenen sigara üreticileri, sigaraya yapılan zamların piyasadaki kaçak sigara tüketimini tetiklediğini bildirdiler. Kendilerinin bu konuda hükümeti uyardıklarını ancak kaçak sigaraya karşı yeterli önlem alınmadığını vurgulayan sigara üreticileri, sigara kaçakçılığı konusunda hazırladıkları raporları ilgililere sunduklarını ifade ettiler.
 
 
Barzani-PKK’nın kârı patlayacak
 
Türkiye’ye giren kaçak sigaranın tamamına yakını Barzani bölgesinden geliyor.
Sigaranın Türkiye’ye sokulmasında PKK-Barzani ortaklığı var.
Bir bölümü Irak sınırından, bir bölümü de İran üzerinden Türkiye’ye sokuluyor.
Bölgede görev yapan güvenlik birimleri kaçak sigaradan Barzani-PKK ortaklığının yılda bir milyar dolar civarında kâr elde ettiğini belirlemiş durumdalar.
Sigaraya yapılan son zamdan sonra kaçak sigaranın piyasadaki payının artışına paralel olarak Barzani-PKK ortaklığının kârının da artacağını belirten güvenlik birimleri, kaçak sigaradan elde edilen kârın hızla 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyorlar.
 
Barzani ile anlaşılmış gibi
 
Bölgede görev yapan bir üst düzey yetkili, Hakkari, Şırnak bölgesinde PKK’nın birinci gelir kaleminin sigara kaçakçılığı olmaya başladığını kaydederek, dağlardan büyük miktarlarda sigara kaçakçılığı yapıldığını bildirdi. Habur sınır kapısından yapılan sigara kaçakçılığına da dikkati çeken üst düzey görevli, Habur’dan yapılan sigara kaçakçılığını çıplak gözle izlemenin bile mümkün olduğunu ifade etti. Kapıda askerlerin etkisinin azaltılmasından sonra kaçakçılığın arttığına dikkat çeken görevli, “Sanki Barzani ile anlaşılmış gibi bu işe yol verildi. PKK ile yapılan müzakerelerde bu konu da gündeme geldi mi çok merak ediyorum” dedi.
 
Devletin vergisi Barzani ve PKK’ya
 
Barzani bölgesinde dünyada çok tüketilen birçok sigaranın sahte üretimi yapılıyor.
Bu sigaraların üretilmesi için gerekli olan kalıplar da transit olarak Türkiye üzerinden Irak’a gönderildi.
Örneğin, Winston sigarasının kalıpları Mersin’de yakalandı, ancak mahkeme transit mal olduğu için el koymadı.
Gümrükçü eşliğinde Habur’dan yurtdışına çıkışını sağladı.
Barzani bölgesinde üretilen sigaralar çeşitli yollarla Türkiye’ye sokularak devlet milyarlarca dolar zarara uğratılıyor.
Konunun uzmanları sigara kaçakçılığından Barzani-PKK ortaklığının kârını şöyle açıkladılar:
 
“Satılan her sigaradan alınan paranın yüzde 78,23’ü ÖTV, KDV olarak devlete ödeniyor. (Son zamlarla bu oran yüzde 84,25 oldu) Diğer bir deyişle şu anda 9 liraya satılan sigaranın parasının 7 lira 56 kuruşu devlete vergi olarak ödeniyor.  Üreticiye 1 lira 44 kuruş kalıyor. Barzani bölgesinden gelen ve sokaklarda satılan sigaradan devlete verilen vergi sıfır. Kaç liraya satıyorlarsa hepsi onlara kalıyor. 4 liraya satıyorlarsa 4 lira da onların oluyor. Bu yolla devlet milyarlarca dolar vergi kaybına uğrarken, Barzani-PKK ortaklığı kaçak sigaradan üreticinin kazandığından katlarca fazla para kazanıyor.
 
Türkiye sigara pazarının 23-25 milyar lira arasında olduğu (eski rakamla 23-25 katrilyon), kaçak sigaranın payının da yüzde 20’lere doğru tırmandığı düşünülürse, Barzani-PKK ortaklığının payı anlaşılır. Üstelik  bu vurgun da özellikle büyük kentlerde polisin gözü önünde yapılıyor. Her sokak başında kaçak sigara satanlara rastlamak mümkün. Kaçak sigara artık bakkallara, büfelere de girmiş durumda.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder