25 Şubat 2013 Pazartesi

İsrail'den TSK'ya Barzanistan ısrarı


Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, TSK adına İsrail ile yaptığı görüşmeleri Aydınlık için yazdı.
 
Bu yazı, AKP'nin "Kuzey Irak (Barzanistan) petrolünü Bağdat Hükümeti'ni devre dışı bırakarak Türkiye üzerinden dünyaya pazarlama projesi"nin İsrail ile olan bağlantısını açığa çıkardı.
(Kısaltarak veriyorum. Parantez içi açıklamalar bana aittir.)

                                                         Aydınlık, 24 Şubat 2013
 
"ABD ve İsrailli yetkililer, Barzani ile yapılan Kuzey Irak petrolleri konusundaki görüşmelere TSK yetkililerinden ısrarla üst düzey katılım talep ediyorlardı."
 
"İsrail ziyaretimde, İsrailli istihbarat yetkilileri bana ısrarla şu telkinde bulundular:
"Yetkililerinize söyleyin, Mesud Barzani ile ilişkileri geliştirsinler. Böylece Kuzey Irak petrolünü Türkiye üzerinden pazarlama imkanına kavuşursunuz.
Hatta, bunlardan biri İsrail'den ayrılacağım zaman havaalanına gelip konuyu tekrar hatırlattı."
 
ABD, çok yakın bir tarihe kadar
-- Türkiye'nin Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (Barzanistan) ile yakın ilişki içinde olmasını,
-- hatta, Türkiye'nin Güneydoğusu ile Barzanistan'ın ekonomik olarak bütünleşmesini,
-- Türkiye'nin Barzanistan'ı himaye etmesini
talep ediyordu.
 
ABD'nin bu talepleri sonucunda, Kuzey Irak petrolünün Bağdat Hükümeti devre dışı bırakılarak Barzani kanalı ile alınıp Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanmasına başlandı ve bu yüzden Türkiye ile Irak Merkezi Hükümeti arasındaki ilişkiler gerildi.
Son günlerde, ABD'nin, bu gerginlikten rahatsız olduğunu belirten bir söylem geliştirdiğini görüyoruz.
Türkiye'nin bu davranışının Irak Başbakanı Maliki'yi İran'a doğru itmesinden endişe duyan ABD'nin bu tedirginliğini Türkiye'ye ilettiği söyleniyor.
ABD, şimdi, petrol ve doğalgaz çıkarılması ve pazarlanması işlemlerinin Irak Merkezi Yönetimi ile anlaşarak yapılmasını önermektedir
 
Irak'ın İran'a daha fazla yaklaşması ve onun kontrolüne girmesi, Irak ile Barzani arasında bir çatışma çıkması şu anda ABD'nin işine gelmemektedir. Çünkü önceliği Pasifik'e vermiş, kuvvetlerinin büyük bölümünü Irak'tan çekmiştir.
Bu durumda, Büyük Ortadoğu Projesi'ni NATO ile , ve daha çok da Avrupa ve Türkiye vasıtası ile gerçekleştirebileceğini düşünüyorum.
 
ABD ve İsrail'in Birleşik Kürdistan (Büyük Ortadoğu Projesi'ne göre Türkiye, İran, Irak ve Suriye'den koparılacak topraklar üzerinde kurulması planlanan Büyük Kürdistan) planı hala devrededir.
Bunun için Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (Barzanistan'ın) gelişmesi ve himayesi gerekmektedir.
ABD'nin bugün uygulamaya koyduğu hareket tarzı, yürüttüğü büyük stratejiden (BOP'tan) bir sapma değil, olsa olsa bu strateji içerisindeki bir takım operatif ve taktik uygulamalardır."
 
Özet olarak, Korg. Pekin'e göre, ABD ve İsrail geçici olarak geri bir adım atmışlardır. Büyük Ortadoğu (yani Büyük Kürdistan) Projesi'nden vazgeçilmiş değildir.
 
ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) haritası:
Korgeneral Pekin arşivi:
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder