23 Şubat 2014 Pazar

Ukrayna faşizme direniyor

Devrimciler Lenin heykellerini koruma altına aldılar

Faşistlerin Başkent Kiev'de Lenin heykelini parçalamaları ve Ukrayna Komünist Partisi'nin bürolarını basarak Lenin ve Stalin resim ve büstlerini yakmaları üzerine, ülkenin diğer kentlerindeki Lenin heykelleri devrimciler tarafından koruma altına alındı.

Komünist Parti bürosunun basılmasına ait 2 dakikalık görüntü için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=g7-cidCtj2Y&feature=youtu.be

Faşist darbeye karşı çıkan ilerici, sosyalist ve Avrasyacılar ile Doğu Bölgeleri ve Kırım temsilcileri, Harkov kentinde toplanarak, işgal altında olan Başkentten gelen emirleri uygulamayacaklarını , faşist darbenin kuracağı idari yapıların anayasal meşruiyetinin olmdığını ilan ettiler.

Ukrayna Komünist Partisi, hükümetin zayıflığı ile faşistlerin şiddet uygulamasının Ukrayna'yı Yugoslavya'ya dönüştürdüğünü açıkladı.
Harkov'da Sovyet bayrakları


Emperyalist güdümlü Neo-NAZİ çetelerinin Batı illerinde kamu düzenini yok etmesi, Rus ve Yahudi azınlıklara karşı şiddet eylemlerinin artması sonucu devrimciler ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov (Kharkiv) kentinde toplanıyorlar.


Nazilere karşı zaferi temsil eden turuncu-siyah kurdeleli kızıl yıldız altında açılan toplantıya Kırım ve diğer doğu bölgelerinin yerel meclislerinden 3447 temsilci, anti-faşist komitelerin ve STK'ların temsilcileri ile Rusya Federasyonu Alt Meclisi'nin gönderdiği bir delegasyon da katıldı.

Onbinlerce kişinin izlediği toplantıdan çıkan ilk bildiride öne çıkan görüşler:

"Başkenti felç eden faşist ayaklanma idari hiyerarşiyi bozduğu için, Doğu İlleri Temsilcileri, Anayasa'dan aldıkları yetkiyle, kamu düzenini koruma yolunda adımlar atacaktır."

"Bu doğrultuda, faşist çetelerin eylemlerine karşılık vermek üzere, anti-faşist milis kuvvetleri oluşturulacak ve bu kuvvetler yerel idareler tarafından finanse edilecektir."



Bu arada, Devlet Başkanı Yanukoviç'in baskılara rağmen istifa etmeyeceği açıklanınca Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda çatışmalar yeniden başladı. Bu durumdan endişelenen Ukrayna Başhahamı, bütün Yahudilerin Kiev'den ayrılması gerektiğini ifade etti.



2011 yılından bu yana görevini kötüye kullanmak suçuyla hapiste tutulan eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun sağ kolu Turçinov, Ukrayna Meclisi Başkanı olarak seçildi, Timoşenko hapisten çıkarıldı, Yanukoviç Devlet Başkanlığı görevinden azledildi ve 25 Mayıs'ta seçim yapılacağı, bunun için geçici hükümet kurulacağı açıklandı.



Yanukoviç, parlamentonun kararlaştırdığı tüm bildirgelerin gayrımeşru olduğunu söyledi. Yanukoviç, "Ukrayna’da kalacağım. Tüm uluslararası gözlemcileri ve aracıları, radikalleri durdurmaya çağırıyorum. Parlamentonun aldığı kararlar gayrimeşrudur, ben hiçbir şey imzalamayacağım“ dedi.

Harkov’da bulunduğunu ve ülkenim güneydoğusuna bir gezi planladığını belirten Devlet Başkanı, "Uluslararası toplumun tepkisini merakla bekliyorum“ dedi.

***********
arşiv:
Ukrayna'da savaş sermaye kesimleri arasında mı? 23 Şubat 2014
Gericiler Ukrayna'da başarıya ulaşamayacak 23 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder