7 Nisan 2014 Pazartesi

Kimyasal saldırıda Erdoğan parmağı



Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, saygınlığıyla bilinen "London Review of Books"da açıkladı:

21 Ağustos 2013 günü Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde meydana gelen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği kimyasal silah saldırısı Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde cihatçı teröristlere yaptırıldı.

Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde, MİT tarafından Jandarmanın da katkısıyla El-Nusra'ya kimyasal silah malzemesi sağlandı.

Amerikan istihbarat ve savunma yetkilileri ile yapılan görüşmeler ve uzun süren bir araştırmanın sonucunda yapıldığı belirtilen açıklamanın ana hatları şöyle:

Aydınlık, 7 Nisan 2014


“Erdoğan, Suriye’deki savaşın Beşar Esad tarafından kazanılmasının kendisi için felaket olacağının farkındaydı. 2012 baharından itibaren savaşta ibrenin Esad’a dönmesiyle birlikte ne yapıp edip Amerikalıları işin için sokma arayışına girdi.

Bu amaçla, MİT ve Jandarma işbirliğiyle, Esad rejimine karşı mücadele veren El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ne gizli yollardan kimyasal silah yapımında kullanılan malzeme sağlandı.

Amerikan yönetimi kimyasal silah kullanılması ‘kırmızı çizgi’sinin ihlal edildiğini bildirerek Suriye’ye karşı askeri harekât için düğmeye basmıştı. Ancak tüm dünya "Amerikan bombardımanı eli kulağında" diye düşünürken; ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye başvurma kararı alıp harekâtı ertelemiş, Rusya’nın arabulucuğuyla Esad rejimi kimyasal silah stokunu eritme sözü verince de iptal etmişti.

Söz konusu harekâttan vazgeçilmesinin nedeni, Sarin gazı saldırısının Suriye rejimi tarafından değil, cihatçı muhalif gruplardan El Nusra Cephesi tarafından yapıldığının anlaşılmasıydı.

Çok daha önemlisi, El Nusra Cephesi’ne malzeme sağlayan da, eğitim veren de Türkiye idi”

***********
arşiv:
Putin: "Esad kimyasal silah kullandı diyen ahmaktır." 3 Eylül 2013
Suriye'ye saldırı konusunda ilgili ülkelerin konumları 31 Ağustos 2013
Kimyasal bomba bulgusu yok. Çocukları teröristler öldürdü. 30 Ağustos 2013
Yobazların son çırpınışı: Şam'da kimyasal silah 24 Ağustos 2013
Somali saldırısının anlamı 31 Temmuz 2013

***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder