5 Haziran 2014 Perşembe

İsrail Güvenlik Enstitüsü, Kürt raporu yayımladı




İsrail'in politikalarında belirleyici rol oynayan İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü, yayımladığı "Stratejik Değerlendirme Bülteni"nde Kürt sorunu ile ilgili görüş açıkladı.

Rapor, İsrail Dışişleri'nde üst düzey görevler alan Oded Eran ve Gallia Lindenstrauss tarafından hazırlandı.

Raporda, Irak ve Suriye'deki Kürt gurupların İsrail açısından kritik önemde olduğu, Barzani Yönetimi'nin bağımsızlık ilanı durumunda İsrail'in Kürt devletini resmi olarak tanımasının kesin olduğu kaydedildi.

Bu çerçevede İsrail yönetiminin ABD nezdinde girişimlerde bulunması gerektiği belirtildi ve Kürtlerin ABD'ye ne kadar bağlı olduklarını kanıtladıkları savunuldu.

Rapordaki ana fikirler şöyle:

Kürtlerin bağımsızlık talebi İsrail'in çıkarları ile tam bir uyuşma içinde.
AKP Hükümeti bu sürece katılmaya hazır konuma geldi.

Kürt devleti girişimlerinin önündeki en büyük engel İran - Irak - Suriye ekseni.
Türkiye, AKP Hükümeti ile birlikte bu eksenden uzaklaştı.
Kurulacak bir Kürt devletine Erdoğan liderliğindeki Türkiye soğuk bakmayacaktır.

Barzani Yönetimi ile AKP Hükümeti gaz ve petrol anlaşmaları imzalamaya başladı.
Bu çerçevede İsrail ile Türkiye arasında ortak bir zemin oluşturmak mümkün hale geldi.

İsrail, Kürtlere verdiği desteğin Türkiye karşıtı bir girişim değil, aksine, asıl olarak İran'a yönelik bir hamle olduğunu Türklere anlatmalı.
AKP'nin PKK ile yürüttüğü "Açılım Süreci"nin devam etmesi bu çerçevede kritik önemde.

İsrail, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere ileteceği cihatçı guruplar ile ilgili istihbaratı Türkiye ile paylaşabilir.

Türkiye bugün cihatçı gurupların kendi toprakları üzerinden Suriye'ye geçişine göz yumsa da, ilerleyen süreçte bu gurupların Türkiye'deki istikrara da tehdit olduğu anlaşıldığı zaman Türkiye politikasını değiştirecektir.




Rapor, Büyük Ortadoğu Projesi’nin teyidi niteliğinde.

Cihatçı guruplar Suriye’ye Esad rejimini yıpratmak için gönderildi. Esad ile cihatçılar birbirini yıpratırken PKK otorite boşluğundan faydalanarak özerk bir yönetim kuracaktı plana göre.

Ancak El Nusra kontrolden çıkarak PKK’ya saldırdı. Tayyip Erdoğan, çeşitli nedenlerle El Nusra’yı frenleyecek adımları atamadı. Bu yüzden Obama fena halde kızdı ve beyzbol sopasını eline aldı.

Bu konuda geniş bilgi için bakınız:

Geçtiğimiz günlerde AKP Hükümeti’nin Nusra’yı terör örgütleri listesine alması gecikmiş bir adımdı. İsrail raporundaki “Bu gurupların Türkiye’deki istikrara da tehdit olduğu anlaşıldığı zaman Türkiye politikasını değiştirecektir” tespiti böylece ete kemiğe bürünüyordu.

Obama ile Tayyip Erdoğan arasında “istikrar” bu şekilde yeniden sağlanacaktı. Etrafındaki ülkelerin parçalanarak etkisiz hale gelmesi ve bölgede dost bir Kürdistan devletinin kurulması da, İsrail’i haliyle memnun edecekti.

“Açılım”ı yürüten AKP Hükümeti ile İsrail arasında “ortak bir zemin” oluşturmanın bu yüzden mümkün olduğunu söyleyen Rapor yüzde yüz doğru bir noktaya parmak basıyordu.
  

***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder