21 Temmuz 2014 Pazartesi

Kerkük ve Musul'u Barzanistan'a katma komplosu

Barzani, başarıya ulaşmış Öcalan'dır. Irak'ın Öcalanı Barzani, Irak'ın PKK'sı da Barzani'nin partisi olan KDP'dir (Kürdistan Demokrat Partisi).

AKP kongresine şeref konuğu olarak çağırılan, kürsüde konuşma yaparken AKP'li delegelerin "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırdıkları, IŞİD ve Tayyip ile birlikte hareket edip Türkmenleri perişan eden Barzani'nin gerçek kimliği budur.

Kuzey Irak'ta Amerika'nın yardımıyla "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" kuran Barzani, Tayyip'in de yardımı ile adım adım bağımsızlığını ilan etme planları yapıyor.

Ana hedefi Büyük Kürdistan kurmak olan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) Eşbaşkanı olan Tayyip Bey'in görevi de, Barzani'ye bu yolda yardımcı olmak zaten.


Barzani:
"Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası oldupundan hiç şüphemiz yok ve bu konuda konuşmaya gerek yoktur."

Barzanistan'ın Petrol Bakanı Aşti Havrami, Hürriyet'e konuştu:
"Bağımsızlık ilan edersek, Ankara'dan habersiz yapmayız."
"Bu aşamadaki hedefimiz konfederal bir yönetim kurmak"
Konfederal yönetim, tarafların ayrılma hakkı olan çok gevşek bir federasyondur. Aşama aşama gideceğiz diyor hazret yani.

Abdullah Gül, Barzani ile 1 saat görüştükten sonra: "Bağımsızlık referandumu için acele etmeyin." dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Financial Times'a konuştu:
"Irak'ın resmen bölünmesi söz konusu olursa Irak'taki tüm halklar gibi Kürtlerin de kendi siyasi geleceklerine kendilerinin karar verme hakkı vardır"
"Onların adı Kürdistan ve bunun kabul edilmesi gerekir"

Yargıtay, "Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi" kuruluş başvurusunu onayladı: Güneydoğu bölgemiz de Barzanistan gibi bağımsızlık yolunda adımlar atabilir. Yargıtay, Türkiye'nin içinde bir Kürdistan olduğu, ve bu Kürdistan'ın Türkiye'den ayrılabileceği yolunda fetva vermiş oldu. Bu fetvayı tanımıyoruz.

Kürt yönetimi yetkilisi Muhammed İhsan:
"Bağdat, Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası olduğunu kabul etmeli."

***********

ABD'nin Ortadoğu'daki müttefiki İsrail de, doğal olarak, BOP'u, yani Bağımsız Büyük Kürdistan Projesi'ni destekliyor.

İsrail Başbakanı Netenyahu, geçen hafta Tel-Aviv Üniversitesi Milli Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada:
"Kürtler mücadeleleriyle bağımsızlığa layıktır" dedi.

İsrail Cumurbaşkanı Şimon Peres de, Obama ile yaptığı görüşmede şöyle dedi:
"Kürtler de fakto olarak (yani yasal olarak değil ama fiilen) devletlerini kurmuş durumda. Türkiye de onlarla petrol ticareti yaparak buna hazır olduğunu gösteriyor."

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, Paris'te görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Keri'ye:
"Irak gözümüzün önünde parçalanıyor ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının kaçınılmaz bir sonuç olduğu görülüyor"

***********

Kürdistan kurma cephesi: AKP - ABD - İsrail - Barzani - IŞİD - Suudi ve Körfez yobazları

ABD ve Kürdistan karşıtı cephe: İran, Irak, Suriye, Lübnan Hizbullahı, Mısır, Irak ve Suriye Türkmenleri

Ara güçler: Barzani Aşireti'nin Kerkük politikasına ve IŞİD ile işbirliğine karşı çıkan Talabani Aşireti ve Goran Hareketi

***********

Barzani, bağımsızlık ilanına giderken, Kerkük ve Musul'u da topraklarına katma planları yapıyor. Barzani'nin bu konuda da en büyük destekçisi Tayyip.
Tayyip Erdoğan, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ve ITC Yönetim Kurulu Üyelerine şöyle dedi (24 Haziran 2014):
"Kerkük de Musul da özerk bölge olacak" "Konumunuzu buna göre ayarlayın" "Barzani ile birlikte davranın"
Başbakanlık Konutu'ndaki görüşmeye Naci Koru, Yalçın Akdoğan ve Yasin Aktay da katıldı.


Kerkük ve Musul'un özerk bölge olması, Barzanistan'a katma yolunda ara aşama. Fikret Akfırat, 1 Temmuz 2014 günlü Aydınlık'ta planın ayrıntılarını açıkladı.

ABD, 2003'de işgal ettiği Irak için yaptığı Anayasa ile, ilerde bölünmeye sağlayabilecek gevşek federatif bir yönetim kurdu.
Öyle ki, her vilayet tek başına yaptığı referandum sonucunda kendisini Federal Bölge ilan edebiliyor, veya diğer bir Federal Bölge ile birleşebiliyor.

Barzani, Irak'ı işgal eden ABD'nin yardımı ile Kerkük'e girdi, tapu kayıtlarını yaktı, şehre Kürt nüfus yerleştirdi. Tapu kayıtları yok edilmiş olan Türkmenler Kerkük'te çoğunluğu kaybettiler. Musul'da ise zaten çoğunluk değillerdi.
Şimdi, Tayyip Bey'in yardımı ile "Özerk Bölge" ilan edilecek olan Kerkük ve Musul'da referandum yapılarak Kürt nüfusun vereceği oylarla bu iki bölge "Barzanistan'a katılma" kararı alacak.

Kerkük'te Bağdat Parlamentosu için yapılan 30 Nisan 2014 seçimlerinde alınan sonuç şöyle:
Sorani Kürtlerin oy verdiği Talabani'nin partisi KYB 6, Barzani'nin partisi KDP 2, Türkmen Cephesi 2, Arap İttifakı 1 Milletvekili
Bu durumda, referandum sonucunda Kerkük kesinlikle Barzanistan'a katılır.
Zaten IŞİD saldırısı yüzünden Türkmenler göç yollarında. Nasıl oy kullanacaklar? Mümkün değil. Barzani oylamayı havada kazanır.

Özet: Tayyip Erdoğan, Kerkük ve Musul'u Bölücübaşı Barzani'ye teslim etme planını yürürlüğe koydu.

AKP'nin Hariciye Veziri Davutoğlu, Kerkük'ün Kürdistan'a katılmasına karşı çıkan ve IŞİD'e karşı koymak için silah isteyen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'ye kızdı. "Barzani yönetimi ile birlikte davranın" fetvasını verdi. Türkmenler bu fetvayı kabul etmedi.

Erşat Salihi:
"Kürdistan'ın ayrılması, Kerkük ve Musul'un Kürt bölgesine katılması anayasaya aykırı."
(Aydınlık, 6 Temmuz 2014)

***********

Aşağıdaki Almanca haritada
-- Düz kırmızı çizgiler 2005'de Irak yönetimince kabul edilen Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırı
-- Kesik kırmızı çizgiler, Barzani'nin kısmen kontrol ettiği, IŞİD saldırısı bahanesiyel işgal ettiği ve yönetimine katmak istediği bölgeyi gösteriyor.

Anayasaya göre, Barzanistan, yüzölçümünün üçte biri oranında daha geniş bir bölgede askeri kontrol kurabiliyor.
İşte, Barzani, askeri kontrol kurduğu bu bölgeleri, yani Musul ve Kerkük vilayetlerini, Tayyip Bey'in yardımıyla önce Özerk Bölge haline getirmeye, sonra da referandumla kendi bölgesine katmayı planlıyor.

Irak Anayasasının 140. Maddesi Kerkük için referandum öngörüyor. 10 yıldır yapılamayan bu referandumun yapılması için IŞİD ve Tayyip Bey, Barzani'nin eline büyük bir fırsat vermiş oldu.




***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder