4 Ekim 2014 Cumartesi

Suriye tampona karşı değil

Suriye Dışişleri Bakan Yard. Faysal Mikdat, El Manar TV muhabirinin sorusunu şöyle yanıtladı:
"Türkiye'nin Suriye topraklarında yapacağı Suriye'nin bilgisi dışındaki her eylem düşmanca olarak algılanır ve egemenliğimize saldırı olarak kabul edilir."
(Aydınlık, 4 Ekim 2014)

Demek ki Suriye, bilgilendirme istiyor. Hiç bir devlet, kendi yararına bile olsa, yabancı bir gücün kendisine haber vermeden topraklarında eylem yapmasını kabul edemez.
ABD de IŞİD mevzilerini bombalamadan önce Suriye'ye haber vermiş, Suriye de ABD'nin bilgilendirdiğini, bombardımana karşı olmadığını açıklamıştı.

***********
Tayyip Bey, Esad ve Mehmet Yuva (en sağda)

Suriye, Dr. Mehmet Yuva aracılığı ile ayrıntılı bir mesaj gönderdi.
Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Yuva, Türkiye-Suriye arasındaki resmi temaslarda tercümanlık görevi yapıyor(du). Bu konumu, her iki devletin de tam güvenine sahip olduğunu gösteriyor.

Mehmet Yuva, Aydınlık gazetesindeki köşesinde mesajı açıkladı. Önemli noktalar şöyle:

Suriyeli etkin bir ismin söyledikleri: (Ayıraç içleri bana ait):

"Tezkere Demokles'in kılıcı gibi birilerinin üzerinde sallanıyor. Türkiye'nin bu silahı (tezkereyi) PKK ve PYD için hazır bulundurduğu aşikar."

“Tezkere, Suriye tarafını rahatsız etmemiştir. Tezkereye neden ihtiyaç duyuldu: Kuzey (Suriye) bölgesinde otorite boşluğu var. Bu boşluğun bir bölümünü Kürt silahlı yapılanmaları doldurdu. Bu bölge Türkiye sınırına sıfır noktada."

"Türkiye tarafında da PKK etkin. Her iki bölgede de (Hem Türkiye'de hem de Suriye'de) PKK’nın palazlanması, Türkiye’yi rahatsız etmiştir."

"Suriye tarafı da rahatsızdır. Suriye tarafı bu bölgede ne PKK’yı ne de IŞİD’i görmek istemez. Birisi radikal Kürtçülük diğeri radikal Selefilik peşinde. Her iki akım bölge ülkeleri için tehdittir."

"Silahlı Kürtçü hareketlerin ABD, İsrail, NATO gibi merkezlerle haşır neşir olmaları ürkütücüdür."

(Ve en önemli cümle: Suriye, elini Türkiye'ye uzatıyor:)
"Kürtçülük veya selefilik tehdidi üzerinden Türkiye’nin bölge devletleri ile yakınlaşması da muhtemel."

"Batı ve ABD için PKK, IŞİD’ten daha önemli. Türkiye için IŞİD, PKK’dan daha önemli. ABD ve Türkiye bütün bu yapılanmalara Esad’ı devirmek için göz yumdu. Esad kalınca, bu yapılanmalar herkes için bir tehdit unsuru haline geldi. Herkes kendi ajandası için birilerini kullanmakta. Türkiye hududu kontrol altına alsın, Suriye ordusu IŞİD’in üzerinden silindir gibi geçer."

"Ancak Türkiye, hududunda ne PKK ne IŞİD ne de Suriye ordusu görmek istiyor. Bu kadar yoğurt kimseye nasip olmamıştır. Türkiye en nihayet karar vermek zorunda olacaktır.”

Mehmet Yuva'nın yazısının tamamı için bakınız:
***********
arşiv:
ABD ve PKK tampona niçin karşı?   2 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder