8 Şubat 2015 Pazar

Fransa ve Almanya, Şarli Ebdo gözdağına pabuç bırakmadı

Fransa Cumhurbaşkanı Holland, ABD'nin Rusya'ya karşı uygulanmasını istediği yaptırımlara AB ülkelerinin katılmamasını istemişti.

Fransız petrol şirketi TOTAL, kuzeybatı Sibirya'daki Yamal petrol havzasındaki projeyi iptal etmedi.

Holland, Suriye konusunda da ABD ile ters düştü. IŞİD'in yanısıra Esad güçlerine de vurulmasını istedi, Tayyip Bey ile ağız birliği yaptı, Gladyonun sinirleri bozuldu.

Bu ve benzeri davranışlara karşı Gladyo (NATO'nun gizli örgütü Süper NATO) Fransa'ya gözdağı vermek için Şarli Ebdo (Charlie Hebdo) saldırısını düzenledi. Bu işte ABD beslemesi sözde şeriatçı IŞİD veya El Kaide üyesi tetikçilerin kullanılması perdeleme idi.

Bu şartlar altında yapılan saldırının yıllar önce yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerinin intikamını almayı amaçladığına aklı başında kimse inanmadı.

Gladyo eylemini Fransa da Müslüman dünyaya karşı düşmanlığı kışkırtmak için kullandı, sözde şeriatçı terörizme karşı olduğu izlenimi vermek için Hollamnd Davutoğlu'nun elini sıkmadı.

Ancak Fransa, bu saldırının nereden geldiğini ve amacını çok iyi anlamıştı.
Bizdeki Dolmabahçe ve Sultanahmet saldırıları da aynı amaca yönelikti.
TOTAL CEO'sunun şüpheli ölümü de aynı döneme denk geldi.


Aydınlık, 6 Şubat 2015

Merkel (Almanya) ile Holland (Fransa), Amerika'nın Şarli Ebdo gözdağına pabuç bırakmadılar. Rusya'ya yaptırım uygulamaya başlamadıkları gibi, Ukrayna krizinde de ABD'nin yanında durmadılar.

Merkel ve Holland, 5 Şubat'ta Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Porpşenko ile, 6 Şubat'ta da Moskova Kremlini'nde Putin ile görüştüler ve bir barış planı sundular.
Holland, Kiev'e hareket etmeden önce Elize (Élysée) Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında Ukrayna politikasını şöyle anlattı:

"Fransa, Ukrayna'da savaşa dahil olmak istemiyor. Sorunun diplomatik yollarla çözülmesinden yana."

"Fransa, Ukrayna'ya silah teminine ilişkin tartışmaların dışında. Fransa, Ukrayna'nın NATO'nun parçası olmasını istemiyor"

Bilindiği gibi, Ukrayna'ya silah temin etmek ve Ukrayna'yı NATO'ya almak ABD'nin gündemi.

Holland, şöyle devam etti:

"Merkel ile birlikte özel bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Almanya'nın Doğu Avrupa, Ukrayna ve Rusya ile tarihi, kültürel, politik ve ekonomik ilişkileri var"

Tercümesi:
Almanya ve Fransa, Amerikan çıkarları uğruna Rusya ile bozuşmak istemiyor. Çünkü Rusya ile ticaret ve yatırım, ortak üretim ilişkileri içindeler ve bozuşmak, bu tatlı karların kaybı demek.

Merkel, Putin, Holland. Moskova Kremlini. 6 Şubat 2015

Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada Merkel şunları belirtti:

"Acı gerçek, bu askeri yollardan (Ukrayna'yı kastediyor) çözüm yok.
Avrupa'nın güvenliğini Rusya ile birlikte sağlamak istiyoruz. Bunu Rusya'ya karşı yapmak istemiyoruz. Ukrayna'nın askeri bakımdan güçlendirilmesi fikrine karşıyız. Rusya ordusunun bu şekilde yenileceği fikri doğru değil."

Merkel, ayrıca. NATO'nun Afganistan'dan da çekilmesini istedi.
ABD, güzellikle de, zorbalıkla da Avrupa'yı yanına çekemedi; Ukrayna'da yalnız kaldı.

*********
ABD'den sert tepki gelmekte gecikmedi. ABD Senatosu Üyesi Makkeyn (McCain) feryat etti:
"Alman hükümetinin ya haberi yok, ya da Ukrayna'da insanların katledilmesini umursamıyor."
*********

Makkeyn'in açıklamasına da Alman Hıristiyan Demokrat Parti Genel Sekreteri Peter Tauber sert tepki gösterdi:
"Şansımıza, kovboy gibi davranmayan bir Başbakanımız var. Makkeyn özür dilemeli."

*********

AKP, NATO'da Ukrayna konusunda açmaza düştü. Türkiye, NATO içinde Rusya ile stratejik ilişki yürüten tek ülke konumunda.

AKP, NATO'nun Ukrayna için 5 bin kişilik yeni bir askeri çevik kuvvet oluşturması planına "evet" dedi. Ancak bu karara aktif destek sağlarsa Rusya ile stratejik enerji işbirliği ve Türk Akımı projesi tehlikeye girer.

"Sıfır sorun" derin (!) stratejisinin "Sırf sorun"a dönüşümünde yeni bir kapı daha açılıyor.


*********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder