24 Haziran 2015 Çarşamba

Kamışlı'da Suriye - PKK çatışması


Aydınlık, 24 Haziran 2015


Nusaybin'in hemen karşısındaki Suriye kenti Kamışlı'da PYD (PKK) hakimiyet alanını genişletmeye çalışınca Suriye Ordusu müdahale etti. PKK geri çekilmek zorunda kaldı.

PKK'lıların Kobani dediği Ayn el- Arab'dan Irak sınırına kadar olan bölgeyi PYD (PKK) kontrol ediyor. Yani bu bölgede artık Suriye ile değil, PKK bölgesi ile komşuyuz.

Bu bölgede Suriye Ordusu'nun etkin olduğu tek yer Kamışlı. PKK, kentin Türkiye tarafındaki kenar mahallelerini elinde tutuyor. Şehrin yönetimi, havaalanı ve sınır kapısı ise Suriye Ordusu'nun denetiminde. Ancak Suriye Ordusu bölgede sarılmış durumda. Başkent Şam ile kara bağlantısı yok. Ulaşım hava yolu ile sağlanıyor.

Aşağıdaki haritada sarı renkle gösterilmiş bölge YPG (PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı örgütü) kontrolünde. Bu harita yapıldıktan sonra PKK güçleri Azez'e doğru ilerlemeye devam etti.



Bir hafta önce durum aşağıdaki haritadaki gibiydi. Cizire Kantonu ile Kobani Kantonu (Ayn el-Arab) arasındaki bölge (Tel Abyad) IŞİD denetiminde idi.
  


Geçtiğimiz hafta ABD uçaklarının IŞİD mevzilerini bombalaması sayesinde ilerleyen PKK, Tel Abyad'ı ele geçirdi. Böylece Cizire ve Kobani kantonları birleşti.

Amerika'nın bir sonraki hedefi PKK'ya Azez'i alması için yardımcı olmak. Böylece Afrin Kantonu da Kobani ve Cizire Kantonları ile birleşecek, Irak sınırından Hatay'a kadar olan bölge, yani Suriye sınırımızın yüzde doksanı PKK kontrolüne geçecek.



Son adım Afrin Kantonu'nun Hatay'ın güneyinden Akdeniz'e bağlanması. Böylece Amerikaliların Kürt Koridoru olarak adlandırdığı ABD-İsrail Koridoru (PKK Koridoru) tamamlanmış olacak ve Barzani Bölgesi denize açılacak.

Irak ve Suriye'den Kürt bölgelerinin koparılması böylece tamamlamış olacak. Sırada Türkiye ve İran var.

***********

Kamışlı hakkında bilgi:

Suriye'ye karşı Haçlı saldırısı başlatılmadan önce Kamışlı nüfusu 300 bin civarındaydı. Bu nüfusun %40'ı Arap, %40'ı Kürt, %20'si Süryani idi. Olaylar başladıktan sonra özellikle Araplar ve Süryaniler göçtü. Buna karşılık başta Halep olmak üzere çatışma bölgelerinden kente göçler oldu, nüfus 500 bine dayandı.

10 bin civarında Suriye askerinin bulunduğu kentin güvenliği askerin yanı sıra bölgede güçlü olan Tay Aşireti tarafından sağlanıyor.

***********


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder