12 Temmuz 2015 Pazar

İncirlik ihanet anlaşmasını imzalama

Vatan Partisi, 11 Temmuz günü Ankara Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasında AKP Hükümeti'ni uyardı:

"İncirlik ihanetine imza atma"


İhanet anlaşması, ABD ve Türkiye Hükümetleri tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Aydınlık, 12 Temmuz 2015

Dışişleri Müsteşarlığı ile ABD heyetleri arasında 2 gün toplam 11 saat süren görüşmelerde mutabakata varıldı.

Buna göre, ABD, İncirlik'teki predatörlerden ikisine silah takacak, IŞİD ve Esad karşıtı operasyonlar düzenleyecek.

Buna karşılık, ABD, Türkiye'nin PKK-PYD kantonlarına karşı olası bir müdahalesinin önüne geçmek için "PYD Fırat'ın batısına geçmeyecek" garantisi verdi.


Fırat'ın batı kıyısındaki Cerablus (Aşağıdaki İngilizce haritada Jarabulus olarak yazılmış) IŞİD'in elinde.



En doğudaki, Irak sınırındaki Cezire Kantonu ile orta bölümdeki Kobani kantonu, PKK-PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirmesi ile birleştirilmişti.

Bu iki kantonun en batıdaki, Hatay sınırındaki Arfin kantonu ile birleşmesi ve böylece Irak sınırından Hatay'a kadar tüm güney sınırımızın PKK-PYD denetimine geçmesi için PKK-PYD'nin Fırat'ın batısına geçip Cerablus ve Azez'i alması planlanıyordu. Böylece Irak sınırından Akdeniz'e kadar uzanması planlanan koridorun Hatay sınırına kadar olan kısmı tamamlanmış olacaktı.

ABD ile varılan bu mutabakat, "TSK kantonlara müdahale etmesin, ABD de PKK'yı Kobani ile Afrin arasındaki bölgeye sokmasın" anlamındadır.

Yani Türkiye, aşağıdaki haritada sarı renkle gösterilen PKK kantonlarına müdahale etmemeyi kabul etmiş oldu.

ABD böylece bu PKK kantonlarını güvenceye almış oldu.

TSK'nın Cerablus - Azez arasında Güvenlikli Bölge kurma planı ve kantonlara müdahale olasılığı da böylece şimdilik rafa kalktı.


ABD'nin verdiği söz geçici ve günü kurtarmaya yöneliktir. İlk fırsatta PKK'yı bu ara bölgeye sokacaktır.

Cerablus - Azez arası IŞİD denetiminde. ABD ise IŞİD'e savaş açmış durumda. Bu bölgeyi IŞİD'den almak için PKK'yı kullanmaz ise ÖSO'yu kullanmak zorunda kalacak.

ÖSO dahil Esad karşıtı gurupların yuvalandığı ve merkezi Türkiye'de olan sözde "Geçici Hükümet"in Başbakanı Ahmet Toma, Milliyet gazetesinden Namık Durukan ile yaptığı söyleşide şunları söyledi:

"PYD, Türkiye sınır hattında bir Kürt devleti kurmak istiyor. Bu bizim için çok büyük risk taşıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin milli güvenliği açısından da sakıncalıdır. PYD, Suriye'deki Sünni Araplar ile Türkiye arasındaki iletişimi kesmek istiyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz."

Demek ki, ABD eğer ara bölgeyi ÖSO'yu kullanarak IŞİD'den alma yolunu izlerse, bu defa da ÖSO'dan almak için yine PYD'yi kullanmak zorunda kalacak. ABD'nin önünde sonunda PKK-PYD'yi Fırat'ın batısına geçirmesi bir zorunluluk. Dolayısıyla ABD'nin Türkiye'ye verdiği "PYD'yi Fırat'ın batısına geçirmeyeceğiz" sözünün bir kıymeti yok.


AKP, eğer anlaşmaya imza atarsa, boş bir laf karşılığında PKK kantonlarının varlığını kabul etmiş olacak.

Aydınlık, 11 Temmuz 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder