20 Eylül 2015 Pazar

ABD ile yaşanan PKK cephaneliği ve 10 dakika krizleri

Aydınlık, 19 Eylül 2015

Tarih 10 Eylül 2015 gecesi

TSK, Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yapacağı hava harekatını her zaman olduğu gibi koordinatları ile ABD'ye bildirdi.

Irak'ın kuzeyindeki koordinasyon merkezindeki ABD subayları "Harekatı durdurun, o bölgede unsurlarımız var" dediler. Türk subayları bu talebi Genelkurmay'a iletti.

Genelkurmay'ın cevabı: "O koordinatlarda terör kampları olduğu kesin. ABD unsurlarının orada ne işi var. Unsurlar çekilsin. Biz vuracağız."

Vurulan Gare Kampı'nda 1 yerine 4 cephanelik olduğu ortaya çıktı. 2 saat süreyle yoğun patlamalar oldu.


Bu durum, "ABD örgütün en büyük cephaneliğini kurtarmaya mı çalıştı" sorusunu gündeme getirdi.

Bu olay, daha önce yaşanan 10 dakika krizini akla getirdi.

Aydınlık, 14 Ağustos 2015

24 Temmuz'dan 1 hafta sonra yaşanan 10 dakika krizinin perde arkası aydınlandı. Amerikan Fox News Kanalı'na konuşan ABD ordusu yetkilisi olayı şöyle anlattı:

"Türk yetkili (Katar'daki) Birleşik Ortak Görev Gücü Merkezi'ne gelerek 10 dakika içinde hava saldırısının başlayacağını söyledi, müttefik uçakların Musul'un kuzeyine çekilmesini istedi. Çileden çıkmıştık."

"Türk uçakları sinyallerini, irtifalarını ve dost-düşman kodlarını bizimle paylaşmadı. ABD kamplarının yakınlarına kadar operasyon düzenlediler. Bombaladıkları yerlerin yakınında peşmergeleri eğitmek için kullanılan ABD Özel Kuvvetleri Kampı vardı. Kampın bombalanmaması niçin kılavuz verdik."

Olayın arka planı şöyle:

TSK bombardımanı başlayınca PKK Kandil bölgesinin tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 400 kişilik guruplar halinde Kandil'in güneybatısındaki Böle bölgesine kaymaya, burada İran sınırının sıfır noktasına yakın bir bölgede hava saldırısına karşı sığınaklar kazmaya, kamuflaj yapmaya başladılar.

Bu faaliyet İHA (İnsansız Hava Araçları) tarafından tespit edildi. Böle'deki PKK'lıların vurulacağı 10 dakika önce ABD'ye bildirildi. ABD'nin yapacağı bir şey kalmamıştı. PKK 300'e yakın kayıp verdi. ABD PKK'lıları uyarmaya vakit bulamadan bombalama gerçekleşti.

Aydınlık'a konuşan askeri bir yetkili. "O bölge PKK bölgesi, orada peşmergeler olamaz. Eğer eğitim veriyorlarsa PKK'ya veriyorlardır"

PKK, Böle'de verdiği ağır kaybı uzun süre gizledi.

+++++++++++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder