8 Kasım 2015 Pazar

40 gün 40 gece Dağlıca Harekatı

PKK'nin "girilemez" dediği Doski Vadisi ve aşağıdaki fotoğraftaki tepeler Irak sınırına kadar tamamen temizlendi, Mehmetçik zirveye Türk bayrağını dikti


Şehit P. Kur. Yb. İlker Çelikcan ismiyle yürütülen harekat 27 Eylül 2015 günü başladı 5 Kasım 2015 günü sona erdi. 119 PKK'li öldürüldü.


2 Komando Tugayı ve Özel Kuvvetler birlikleri, Türk Hava Kuvvetleri desteğinde harekatı yürüttü.



6 Eylül 2015 günü Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit Timi (METİ), Yeşiltaş Üssünden göreve çıktı. Üç tuzaklanmış patlayıcıyı etkisiz hale getiren Tim dördüncüsü ile uğraşırken bir Tim üyesi PKK ateşi ile yaralandı. Bunun üzerine Tim yardım çağrısı yaptı.


Dağlıca ve Yüksekova'dan yola çıkmış olan Yarbay İlker Çevikcan komutasındaki iki konvoy çağrıyı aldı. Olay yerine yaklaşan yardım konvoyuna da ateş açılınca arkadaki Kirpi aracında bulunan Yarbay Çevikcan, yaralı askeri bir an önce kurtarmak için öne geçti ancak diğer bir tuzaklanmış bombanın patlaması ile aracı şarampole yuvarlandı ve kendisi şehit oldu. 27 Eylül'de başlatılan harekata işte bu Yarbayımızın ismi verildi.


PKK'nin "Cilo Eyaleti" ilan ettiği bölgeyi Doski Vadisi ikiye ayırmaktadır. Buzul Dağı ve İkiyaka Dağları'nı ayıran bu vadi, PKK'nin Kuzey Irak ile irtibatını sağlıyor. Doski ile irtibatlı olan Varagöz, Gürkavak gibi vadilerden de İkiyaka ve diğer bölgelere irtibat sağlanıyor. Bölgedeki tüm yolların kesişme noktası olan Doski Vadisi, bu yüzden bölgenin can damarı.


Doski'den hareketle Kamışlı - Yeşiltaş - Dağlıca yoluna mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) döşeyen PKK, Mehmetçiğin buralara giremeyeceği propagandası yapıyor, ordumuzun üs bölgelerine ikmal yapan sivilleri tehdit ediyor, malzemelere el koyuyordu.


PKK trafoyu patlatıp 2 aya yakın süre bölgeyi elektriksiz bırakarak halkı askere ikmal yaptıkları için cezalandırmıştı


Oramar tepe'deki üslerinden hareket eden PKK'liler Doçka,Zagros ve havan kullanarak Dağlıca Hudut taburu ve üs bölgelerine sürekli saldırı düzenliyordu. halka da sldırıyorlardı. 2014 yılında bayram sabahı Dağlıca köylülerine yapılan saldırı gibi.


40 gün 40 gece süren Şehit Yarbay İlker çelikcan harekatının sonucunda:
- Bölgenin kilidi olan Doski Vadisi ve güneyindeki bölge başta İkiyakalar ve Oramar Tepe olmak üzere Irak sınırına kadar temizlendi.
-- Bölgedeki mağara, sığınak ve barınaklar ile erzak - mühimmat - silah depoları tahrip edildi.
- Tuzaklanmış patlayıcılar imha edilerek yolların güvenliği sağlandı.


En son Oramar Tepe'nin ele geçirilmesi ile harekat tamamlanmış oldu. Bölgeden kaçmayı başaramayan küçük gurupların aranması çalışmaları devam ediyor.


İlk olarak Doski vadisi temizlendi. Ardından İkiyakalar Dağı bölgesi kontrol altına alındı. Oramar Tepe'ye bayrak dikilmesi ile harekat sona erdi.


Harekat boyunca İnsansız Hava araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) ile sürekli gözetleme yapıldı. Tespit edilen mağara ve mevziler hava kuvvetleri, topçu ve havan birlikleri tarafından ateş altına alındı.


Daha sonra Dağ ve Komando Tugayı birlikleri bombalanan bölgelere girdiler.


Çatışma mesafesi 160 metreye kadar düştü. Hatta 5 - 10 metre mesafeden el bombalarının kullanıldığı temaslar yaşandı. Sıkışan PKK'liler sık sık el bombası kullandılar.


PKK'nın Kandil şeflerinden Murat Karayılan Kuzey Irak'taki Zap Kampı'na gelerek Doski'deki teröristlere telsizle talimat gönderdi: "Doski düşerse Türkiye'de biteriz, sonuna kadar dayanın”


Doski'de sıkışan PKK'lilere yardım için Kuzey Irak'tan sızan gurupları İHA ve İKU'lar tespit etti. Havadan açılan ateşle bu PKK'li guruplar Doski'ye ulaşamadan etkisiz hale getirildi.


 PKK'liler Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girmek için Doski vadisi'ni kullanıyor, saldırı yaptıktan sonra aynı yoldan geriye dönüyorlardı.
Doski ve civarıdaki mağaralarda depoladıkları silah ve mühimmatı şehirlere, özellikle Yüksekova ve Şemdinli'ye bu yola ulaştırıyorlardı.
Burasını üslenme bölgesi olarak kullanıyor, yurt içinden topladıkları yeni elemanları eğitilmek üzere Kuzey Irak'a bu yoldan gönderiyorlardı.
Bu bölgenin kaybedilmesi PKK için psikolojik bir yıkım oldu.


PKK nefes alamaz hale geldi.


Faydalanılan kaynak:
http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/40-gunluk-daglica-operasonunun-ayrintilari-979633/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder