3 Kasım 2015 Salı

Çözüm Süreci'ne geri dönün!

ABD ve AB bastırıyor:
Çözüm Süreci'ne geri dönün!
Kürt Koridoru'na müdahale etmeyin! 

Aydınlık, 3 Kasım 2015

***
Amerikan Vol Strit Curnıl:

AKP, HDP'den de oy kazandı. Bunun nedenlerinden biri Temmuz ayından beri PKK'ye karşı yürütülen iç savaş boyutundaki müdahale idi. Uzmanlar, kazandıpğı yeni çoğunlukla AKP'nin daha ualaşmacı bir çizgiye geçebileceğini düşünüyor. Bu, Kürtlerle barış görüşmelerinin tekrar başlamasını da içerebilir.

***
İngiliz Bibisi:

AKP tarihindeki en büyük zaferde PKK'ye karşı süren operasyonların da bir payı olabilir. Şimdi her iki tarafın da barış görüşmelerine başlaması yönünde umut var.

***
İngiliz Dı Gardiın:

Erdoğan'ın başarısı, Kürt ayrılıkçılara karşı yapılan askeri operasyonları eleştiren Türk ve Batılı çevrelerde alarm zilleri çaldırdı.
Erdoğan bir tercihle karşı karşıya:
Kürt ayrılıkçılara ve müttefiklerine karşı daha sert adımlar atabilir.
Ya da seçim başarısını sağlamlaştırmayı tercih edip geri adım atar, tekrar ateşkes ilan eder, ve yılar önce kendisinin başlattıpı Çözüm Süreci'ne geri döner.
ABD'nin Çözüm Süreci'ne geri dönme seçeneği için bastıracağı ve aynı zamanda Suriye Kürtlerine yönelik saldırıların durdurulmasını telep edeceği aşikar.

***
İngiliz Dı İndıpendınt:

Erdoğan seçim başarısı ile Suriye'de daha girişken bir siyaset izleyebilir. Erdoğan ve Davutoğlu, Surşye'nin kuzeyinde oluşan ve PKK tarafından kontrol edilen fiili Kürt Devletine karşı çıkmıştı. 25 bin savaşçısı olan ABD ile ittifak içindeki bu oluşumu Davutoğlu "terörist" olarak adlandırmış, Fırat'ın batısına geçmesi durumunda askeri tepki vereceğini söylemişti. Seçim başarısı ile Erdoğan Suriye'de daha geniş çaplı bir inisiyatif alabilir.

***
Alman Der Şpîgıl:

AKP şimdi istikrar sözünü tutmak zorunda. Bunun için Barış Süreci'ni tekrar başlatması ve insanları barıştırması gerekiyor. Davutoğlu seçim akşamı yaptığı konuşmada 'AKP Barış Süreci'nden hiç bir zaman vaz geçmedi' ifadesini kullandı. Ancak AKP'nin son haftalardaki tutumundan sonra partinin bu niyeti taşıdığı tartışmalı

arşiv:
Halk bölücülüğe hayır dedi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder