19 Kasım 2015 Perşembe

G-20'de teröre karşı muhteşem birlik

G-20 sonuç bildirgesini okuyanlar "İşte bu kadar. Dünyanın en önemli ülkeleri teröre karşı birleşti. Şimdi teröristler hapı yuttu" diye sevindirik oldular.
Ama kazın ayağı öyle değil. Bildirgeyi imzalayanların terör anlayışları tamamen farklı. Birine göre terörist olan diğerine göre özgürlük savaşçısı.

***
Putin'den başlayalım:


Putin Obama'yı ve Tayyip'i isim vermeden işte böyle suçladı. Diğer 38 ülke çerez. IŞİD'i kuran Obama, en büyük desteği veren Tayyip. ABD'nin IŞİD ile mücadele etme gibi bir niyeti yok. IŞİD sayesinde Suriye'yi parçalayıp Kürdistan için parça koparmak niyeti. Esad kalmış gitmiş ABD için önemi yok.

Putin:
"Biz, IŞİD'e karşı işbirliği tekllif etmiştik. Maalesef ABD işbirliğini reddeden nota gönderdi.

***

Obama'nın derdi PYD=PKK ile birlikte Türkiye'nin güney sınırı boyunca Akdeniz'e uzanacak olan koridoru kurmak. İşte söyledikleri:

"Suriye'de Güvenli Bölge'nin verimli olmayacağına karar verdik. Çünkü IŞİD'in uçakları yok."
Tayyip'in Cerablus - Azez arasında kurulmasını istediği "Uçuşa Yasaklı Güvenli Bölge" fikrine karşı olduğunu Obama burada bir kez daha açıklamış oldu. Çünkü, PKK=PYD'nin Fırat'ın batısına yani Cerablus'a geçmesi TSK'nın kırmızı çizgisi. Eğer Obama Tayyip'in Güvenli Bölge isteğini kabul ederse, ABD-Türkiye ortak operasyonu yapılırsa, Cerablus - Azez arasındaki IŞİD'den temizlenecek olan bölgeye PYD=PKK giremeyecek. Bu bölge Tayyip'in teröristlerinin kontrolüne geçecek. Halbuki Obama, bu bölgenin kendi teröristlerinin, yani PYD=PKK'nin kontrolüne geçmesini istiyor. Kürt Koridoru'nu bu sayede Akdeniz'e ulaştırabilir çünkü. O yüzden TSK'nin bu bölgeye girmesine karşı.

Obama Tayyip'in ismini vermeden "Güvenli Bölge isteyenler var" dedi ve şöyle devam etti:
"Suriye'de Güvenli Bölge için çağrıda bulunanlar var. Güvenli Bölge'ye kim girecek, kim çıkacak, bununla ilgili soru işaretleri var. Suriye'de Güvenli Bölge'nin verimli olmayacağına karar verdik. Çünkü IŞİD'in uçakları yok."

Tercümesi:
"PYD=PKK'nin giremeyeceği Güvenli Bölge'yi ben ne yapayım, ben o bölgeye onları sokacağım. Tayyip bu işe bulaşmasın" diyor açıkça.

***

Tayyip'in başından beri savunduğu "Esad'a karşı askeri harekat" önerisini Obama bir kez daha kesin bir dille reddetti. Tayyip'in G-20'deki "Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok" sözleri de böylece güme gitmiş oldu. İşte Obama'nın söyledikleri:

"Her tarafı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Daha kapsayıcı bir hükümetin oluşturulması, yeni Anayasa, seçim ve ateşkes üzerine hedefler belirlendi. Suriye'de ılımlı bir muhalefet var. Ve bu, geçiş hükümeti için temel oluşturabilir"

Çünkü Obama'nın amacı Esad'ı devirmek değil, Suriye'yi parçalayıp Kürdistan için parça koparmak, Barzanistan'ı Türkiye'nin güney sınırı boyunca Akdeniz'e bağlayacak Kürt Koridorunu inşa etmek.

***

Tayyip "PYD ve PKK de teröristtir" diye yırtınıyor ama G-20 üyeleri kulak asmıyor. ABD'ye ve AB ülkelerine göre PYD IŞİD'e karşı demokrasi savaşı veriyor. Dersimli Kemal bile böyle demişti. İşte Tayyip'in söyledikleri:

"Biz DAİŞ (IŞİD'in Arapçası) terörüne karşı da, El-Kaide, Boko Haram, PKK, PYD, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Bu örgütler arasında ayırım yapan herkes, her ülke bizim gözümüzde terörizmle mücadele konusunda büyük bir hata içindedir."

***

Obama:
"Alt yapılarını engellemek, Suriye'li ve Irak'lı Kürt güçleri (Barzani, PYD ve YPG yani PKK) IŞİD'e karşı desteklemek, izlememiz gereken stratejidir."

***

Obama:
"PYD ve YPG ile birlikte IŞİD terörüne karşı mücadele edeceğiz"
Tayyip:
"PYD ve YPG teröristlerine karşı mücadleye devam edeceğiz"

Tayyip:
"Güvenli Bölge kuralım, PYD ve YPG'yi oraya sokmayalım"
Obama:
"Ne Güvenlik Bölgesi be. Ben orayı PYD ve YPG ile birlikte IŞİD'den temizleyeceğim."

***

İşte G-20 zirvesinden çıkan "Teröre karşı muhteşem birlik" böyle.
3 dakika 20 saniyelik sesli görüntü kaydı.
veya:
https://www.youtube.com/watch?v=cLte_R6XcQk

***
Güvenli Bölge haritası
Cerablus (Haritada İngilizce yazılışıyla Jarablus) ile Azez (Azaz) arası.

Yeşil bölge PYD=PKK kontrolündeki alanları gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder