22 Kasım 2015 Pazar

Güvenli Bölge’nin güvenliği kime teslim edilecek

Cerablus - Azez arasındaki 98 kilometrelik Türkiye - Suriye sınırının konumu Türkiye ile ABD arasında sorun olmaya devam ediyor.

Cerablus - Savran arası IŞİD denetiminde. Savran - Azez arası ise ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) teröristlerinin denetiminde.

ABD öncelikle Cerablus - Savran arasını IŞİD'den temizleyip bu bölgeyi PYD=PKK denetimine vermeyi hedefliyor. Savran - Azez arası daha sonra halledilecek. Böylece Irak sınırından Hatay'a kadar tüm güney sınırımız PYD=PKK'nin denetimine girmiş olacak.

Aşağıdaki haritada sarı bölgeyi PYD=PKK, gri bölgeyi IŞİD, yeşil bölgeyi ÖSO, pembe bölgeyi ise Suriye Ordusu denetliyor.

ABD'nin son hedefi sarı bölgeyi Hatay'ın güneyinden devam ettirerek Akdeniz'e ulaştırmak. Böylece Irak sınırımız tamamen Barzani'nin, Suriye sınırımız ise tamamen PYD=PKK'nin denetimine girmiş olacak. Artık Irak ve Suriye ile değil, sözde Kürdistan ile komşu olacağız.


Türkiye ile ABD askeri yetkilileri yaptıkları görüşmelerde birlikte güçlü hava akınları yaparak IŞİD'in güneye itilmesi ve Cerablus - Azez arasındaki bu 98 kilometrelik bölgede 30-40 km derinliğinde bir "Terörden arındırılmış bölge" oluşturması kararı aldılar.

Ancak bu bölgenin güvenliğini hangi gücün sağlayacağı sorun oluşturuyor. ABD bölgeyi PYD denetimine vermek istiyor. Türk Ordusu ise kırmızı çizgi ilan etmişti: "PYD Fırat'ın batısına yani Cerablus'a ve daha batıya geçemez". Tayyip başta olmak üzere AKP şefleri PYD=YPG=PKK teröristleri ile mücadele edeceklerini beyan ediyorlar. Dolayısıyla Türkiye PYD'nin bölgeye girmesine karşı.

Bu yüzden, Tayyip, "özgürlük savaşçısı ılımlı muhalifler" olarak adlandırdığı ÖSO teröristlerini ve "Sultan Murat Tugayları" adındaki Türkmen teröristlerini bu sözde "Güvenli Bölge"nin güvenliğini sağlaması için hazırlamaya girişti.

Bu süreçte TSK tarafından yapılan projeksiyonlarda, ÖSO ve Türkmenlerin bölgede güvenliği sağlayamayacağı saptandı. Dışişleri, Başbakanlık ve Genelkurmay arasında yapılan toplantılarda askeri yetkililer şu uyarılarda bulundular:

IŞİD'in bölgeden atılması durumunda bölgeye yerleştirilecek ılımlı muhalifler sürekli hava operasyonları ile desteklenmedikleri taktirde IŞİD tehdidi altında bulunacaklar. Bölgede oluşacak bir güvenlik zafiyeti sonucu PYD de etkinliğini arttırma çabası içine girecek. Tabii ABD desteği ile.

Sonuç:
Esad ile işbirliği yapılmadığı taktirde güney sınırımızı PYD=PKK'nin denetiminden kurtarmak mümkün değil. Tayyip Bey'in Esad düşmanlığının sonucu, Suriye sınırımızın PKK denetimine geçmesi olmuştur. Esad düşmanlığına devam edilirse PKK ile mücadele sonuca ulaştırılamaz.

Suriye'nin bölünmesinin ve güney sınırımızda PYD=PKK devleti kurulmasının önüne geçilmesi için Suriye Ordusu'nun ülkenin tümünde denetimi ele geçirmesinden başka bir yol yoktur.

***
Güvenli Bölge haritası için bakınız:

Kaynak:

***
arşiv:
G-20'de teröre karşı muhteşem birlik 19 Kasım 2015
Türk Ordusu kabul etmez 13 Kasım 2015 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder