12 Kasım 2015 Perşembe

Yeni Açılım Süreci'nin tehlikeli yönleri

Her ne kadar Tayyip iptal ettiği Açılım'ın yerine koyduğu bu yeni sürece "Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci" dese de, ben "Yeni Açılım" demeyi tercih ediyorum. Çünkü bu yeni süreçte çok tehlikeli yönler var.

***

Yeni sürecin olumlu yönleri:

1
Tayyip'in konuşmasından anlaşılanlar:
- PKK ve HDP muhatap alınmayacak, müzakere yok mücadele var
- PKK silah bırakana, tüm elemanları teslim olana veya yurt dışına çıkana kadar terörle mücadele devam edecek.
- Örgütün şehir yapılanmaları tamamen çökertilecek.
Bakınız:

2
HABERTÜRK, yeni sürecin stratejisini açıkladı. Bu açıklama şüphesizTayyip'in bilgisi dahilindedir. İşte o açıklamadaki olumlu yönler:
- Ayrılık - özyönetim - demokratik özerklik gibi kavramlar konuşulmayacak
- PKK'ye operasyonlar eskiden olduğı gibi sadece yazın yapılmayacak, kışın da devam edecek
- Öcalan artık devrede olmayacak
Bakınız:

***

Yeni sürecin tehlikeli yönleri:

HABERTÜRK'e göre, Kürt sorununun çözümünde yeni aktörler devreye girecek. Müzakereler Meclis zemininde yürütülecek.

Aşiretler, dini kanaat önderleri, korucu aileleri, Kürt halkının HDP dışındaki temsilcileri ve sivil toplum örgütleri muhatap alınacak.

Korucu ailelerinin muhatap alınmasında sorun yok.

Ancak dini kanaat önderleri yaftası altında bölgedeki yobaz Ortaçağ kalıntılarının devreye sokulacak olması çok tehlikeli. Bölge halkı şeyhlerin şıhların ağaların denetimine sokulmak isteniyor.

HABERTÜRK'e göre: "Bölgede yeni partilerin ve oluşumların önü açılacak. Böylece HDP dışında Kürtleri temsilen siyasi oluşumlar ortaya çıkabilecek."

İşte tehlikenin büyüğü bu. Yeni partiler ortaya çıkacak. Nerede? Bölgede. Neyi temsilen? Kürtleri. Yani Türkiye çapında tüm ülkeyi temsil eden değil, bölge çapında Kürtleri temsil eden partiler. Kısacası bölücü PKK gidecek, onun boşalttığı yere yeni yeni bölücü partiler yerleşecek.

"Kürtleri temsil eden siyasi oluşum" söylemi, bölücülüğün üstü örtülü şekilde ifade edilmesidir. Demokrasilerde etnik (milliyetler temelinde) ve dinsel - mezhepsel örgütlenmeler olmaz. Bu tip örgütlenmeler henüz milletlerin oluşmadığı Ortaçağ dünyasının örgütlenmeleridir.


Demokrasilerde Kürtleri, Arapları, Çerkezleri, Alevileri, Sünnileri temsil eden siyasi partiler olmaz. Demokrasilerde ekonomik programlar temelinde tüm ülke halkına, yani millete hitap eden partiler olur.

Etnik temeldeki parti, kaçınılmaz olarak adım adım bölücülüğe yönelir. Bölgedeki HÜDA-PAR gibi yobaz partiler de kaçınılmaz olarak bölücülüğe yönelir ve PKK'den boşalan alan IŞİD benzeri, El-Kaide benzeri örgütler tarafından doldurulur. Bu örgütler kaçınılmaz olarak emperyalizmle, başta ABD ile işbirliğine yönelir. PKK terörünün yerini yobaz terörü alır.

Tayyip'in "Yobaz örgütleri denetimim altında tutarım, Rabiacı olduğuma göre bana karşı çıkmazlar" gibi bir hayali varsa, "Yine aldatıldım" diye feryat edeceği günler de gelecek demektir.

arşiv:
Yeni Açılım Süreci'nin ayrıntıları 11 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder