21 Ocak 2016 Perşembe

Esad PYD'yi veto etti



PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Avrupa Sorumlusu Zuhat Kobani, Aydınlık gazetesinin sorularını yanıtladı:

"Suriye Hükumeti ile PYD'nin görüştüğü haberleri doğru değil. Suriye Ordusu şu anda kendi halkını katletmektedir. Uzun vadede Suriye Hükumeti ile görüşme yapma planımız yok."

"25 Ocak'ta yapılacak Cenevre Zirvesi'nde Esad bizi masada görmek istemiyor. Suriye Hükumeti müzakere masasında yalnızca terör örgütlerini görmek istiyor. Bu yolla, başarısız geçmesi muhtemel müzakerelerin ardından uluslararası kamuoyuna 'terörle mücadeleye devam' mesajı verebilecek."

"Suriye Hükumeti'nden farklı kaygılara sahip olmakla birlikte, Türkiye ve Suudi Arabistan da PYD'yi masada görmek istemiyor."

"Türkiye önce kendi işine bakmalı. Türkiye'nin doğusunda 5 buçuk aydır faşizm uygulanıyor. Suriye de, Türk Ordusu da katliam yapıyor."

"Biliyorsunuz ABD IŞİD'e karşı. Biz de IŞİD ile mücadele ediyoruz. ABD'nin bize ihtiyacı var"

^^
ANF'ye konuşan PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed bu konuda şöyle demişti:
"ABD bizi Cenevre'de görmek istiyor, ancak Suriye Hükumeti kabul etmiyor"
Aydınlık, 20 Ocak 2016

"Suriye Geçici Hükumeti" adını taşıyan muhalif gurup da PYD'nin müzakerelere katılmasını istemiyor. Bu gurubun sözde Sağlık Bakanı Vecih Cuma Aydınlık'a şunları söyledi:

"Rusya'nın hava operasyonları çözüm yolunu tıkadı. Rusya, Esad'a karşı savaşan herkesi terörist olarak tanımladığı için terör listesi hazırlanmasında ısrar ediyor. Rusya kurmak istediği üçgen masanın bir ucuda Esad'ı, bir ucunda Riyad'da oluşturulan muhalefet heyetini, bir ucunda da PYD'yi görmek istiyor. Ancak PYD herhangi bir anlamda müzakerelere dahil olamaz. Eğer PYD çok istiyorsa, Esad'ın yanında görüşmelere katılabilir."

Vecih Cuma'nın saçma iddiasına göre, Rusya ve Esad, PYD ile işbirliği yapıyor. Bu muhalif gurup da bu yüzden PYD'nin masaya oturmasını istemiyor.

^^
Davutoğlu da PYD'nin müzakerelere katılmasına karşı çıkarken aynı saçma iddiayı dillendiriyor. İngiltere'de gazetecilerle görüşen Davutoğlu, bu konuda şunları söyledi:

"PYD barış görüşmelerine katılamaz. Çünkü PYD; Esad rejiminin suç ortağı. PYD gerçek bir muhalif değildir. PTD ile Esad rejimi arasında yakın bir işbirliği var."

Independent gazetesi "Türk Başbakanı Kürtleri Suriye görüşmelerinin dışında tutmak istiyor" başlıklı haberine şöyle diyor:

"Davutoğlu, ABD tarafından IŞİD'e karşı en etkin mücadeleyi veren gurup olarak görülen YPG'nin PKK ile çok yakın bağları olduğunu belirtti ve Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturduğunu söyledi."

(YPG: PYD'nin askeri örgütü. Yani PYD parti, YPG de sözde ordu oluyor. PYD ise PKK'nın Suriye kolu.)

Asıl neden, PYD-YPG'nin Türkiye'ye tehdit olduğu. PYD'nin Esad rejimi ile işbirliği yaptığı iddiası ise bahane. Bu bahanenin doğru olmadığını Davutoğlu dahil tüm dünya biliyor.

PYD, Esad rejimi ile işbirliği yaptıkları yönünde ortaya atılan bu saçma iddiaları yalanladı.
Bakınız:

*
arşiv:
Tayyip Bey'in sürdürülemez Esad - PYD çelişkisi 30 Kasım 2015
Esad'ın PYD siyasetinin eleştirisi 15 Aralık 2015
Vatan Partisi Heyeti Suriye'de 21 Aralık 2015
Suriye Hükumeti ile PYD'nin ilişkisi kesildi 24 Aralık 2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder