21 Ekim 2014 Salı

PYD (PKK) ve Delta Force (ABD) birlikte savaşıyor



1 Ekim günü, ABD Özel Savaş Birlikleri olan Delta Force timlerinin Kuzey Suriye'de 3 aydır PKK ve PYD'yi eğittiğini haberleştirmiştik:

Sadece eğitmekle kalmadıkları, IŞİD'e karşı PKK (PYD) ile birlikte savaştıkları da anlaşıldı. ABD, askeri danışman sıfatıyla Irak'a 400 civarında Özel Kuvvet yolladığını resmi olarak açıklamıştı. Suriye'ye de ABD Özel Kuvveti gönderildiğini 23 Ağustos 2014 günlü İngiliz Mirror gazetesi haberleştirdi: "SAS Komandoları, havacı özel kuvvet mensupları ve MI6 ajanlarından oluşan İngiliz görev gücü, Amerikan Delta Force ile birlikte Suriye ve Irak'ta görev yapmaya başladı. "IŞİD'i parçala" emriyle görevlendirilen operasyonu CIA yönetiyor."

Özel Kuvvetler, hava operasyonunun tamamlayıcısı. Sahada doğrudan savaşı yönetmek için gönderiliyorlar.

Ayn el-Arab'da (Kobani) uçaklara hedefleri Delta Force timleri SOFLAM adlı özel bir cihazla gösteriyor. Açılımı: Special Operations Forces Laser Acquisition Maker (Özel Operasyon Kuvvetleri Lazer Hedef İşaretleyicisi). Adından da anlaşılacağı gibi, Özel Kuvvetler tarafından kullanılıyor. PYD'nin silahlı gücü YPG'nin Sözcüsü Polat Can'ın "Uçaklara hedefleri biz gösteriyoruz" açıklaması doğru değil bu yüzden. Askeri kaynaklar, uzman olmayan birisinin bu cihazla işaretleme yapamayacağını söylüyor. Alet küçük bir üçayak üzerinde kullanılıyor ve menzili 200 metreden 20 kilometreye kadar uzanabiliyor. İşaretleme, çıplak gözle görülemeyen kızıl ötesi ışıkla yapılıyor.

Zaten Polat Can daha önce "YPG içerisinde 5-6 tane Amerikalı savaşçımız var" diyerek ipucu vermişti. Bunlardan ikisinin kimliği açığa çıkmıştı: Jordan Matson ile 1991 Irak saldırısında görev yapmış olan Brian Wilson.

Aydınlık, 21 Ekim 2014

Barzanistan'ın başkenti Erbil'den havalanan ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 3 adet C-130 kargo uçağı, Ayn el-Arab'a havadan 27 konteynır dolusu 24 ton silah ve mühimmat ile 10 ton tıbbi malzeme attı. Bu silahlar daha önce ABD tarafından Barzani'ye gönderilmişti. ABD böylece eskiden el altından silahlandırdığı PKK'yi şimdi resmen silahlandırmış oldu.

Kobani'den El-Cezire'ye konuşan bir kaynak: “Silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Anti-tank mayını, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahlar ve tıbbi malzemeler ABD malı"


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: "IŞİD'e karşı savaşanlara yardım etmemek sorumsuzluk ve ahlaken zor bir tutum olurdu" diyerek Tayyip Bey'in sonradan çark ettiği "PYD'ye silah vermeyiz" sözlerine dokundurdu. Bakınız:


***********

YPG, "Silahlar hasara uğramadan elimize ulaştı" açıklaması yaptı, ama, silahların bir kısmı IŞİD'in eline geçti.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, yazılı açıklamasında, boş araziye düşen bir kısım mühimmatın IŞİD'in eline geçmemesi için havadan bombalanarak yok edildiğini öne sürmüştü.
IŞİD, Amerika'nın "Yok ettik" dediği o silah ve mühimmatın görüntülerini yayımladı. Görüntülerde, paraşütle atılan paketlerden çıkan onlarca kasa silah, mühimmat, el bombası görülüyor.
Buyurun 2 dakikalık görüntü kaydı:

***********

Koalisyon uçakları bir hafta önce de yanlışlıkla PYD'yi vurmuştu.
PYD'nin Kobani'deki sözcüsü İdris Nassan, Alman Haber Ajansı DPA'ya, en az 6 PYD'li ve 1 sivilin öldüğünü söyledi.
Ona göre, Kabani'nin üçte biri IŞİD denetiminde.
Geçen ay Kobani'de 258 YPG ve 354 IŞİD üyesinin öldüğü bildiriliyor.
***********

arşiv:
Tayyip Bey yine çark etti: PKK'ya silah yardımı başladı 21 Ekim 2014
ABD-AB-PKK açık işbirliği dönemi başladı 18 Ekim 2014
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder